Agroforestry Nederland | Agroforestry en Tuinbouw
265
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-265,page-child,parent-pageid-102,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-5.9,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Agroforestry en Tuinbouw

Doel
Het opzetten van proeflocaties waar agroforestry als integratie tussen landbouw en bosbouw de weg wijst naar multifunctioneel grondgebruik.

Aanpak
Om inzicht en ervaring op te doen met agroforestry zijn twee proefbedrijven Heiningenhoef en Sprankenhof gezamenlijk aan de slag gegaan met het ontwikkelen van passende agroforestrysystemen. Een zevental internationale Master studenten van Wageningen Universiteit hebben een aantal concept bouwplannen uitgewerkt en inrichtingsplannen gemaakt (zie schetsplannen).

Resultaten

Als tussenfase naar de uitvoering naar het grote plan is er op Sprankenhof een deel van de bestaande percelen omgevormd naar een agroforestrysysteem. Op een perceel zijn nu rijen vlierbessen gecombineerd met stroken groenteteelt.
Daarnaast zijn twee mobiele kippenstallen ontwikkeld. Dit met als doel de kippen in te zetten in het “beheer en onderhoud” van de stroken fruit en groenten. De kippenstallen “wandelen” over het bedrijf. De kippen lopen binnen een verplaatsbaar hekwerk waarbij de legnesten aan de buitenkant van de ren blijven staan zodat klanten zelf eieren kunnen rapen, zonder tussen de kippen of in het kippenhok te komen.

Agroforestry en tuinbouw onderzoeken aan de hand van twee casestudies

  • Ervaring opdoen met ontwerp, aanleg, beheer van multifunctioneel landgebruik
  • Berekenen economische haalbaarheid van agroforestry met tuinbouw

Agroforestry en Tuinbouw  (2013-2014) werd begeleid door Overlegplatvorm Duinboeren en Antonissen Agrarisch Advies.

Contactpersoon: Mark Vonk

Meer weten over agroforestry? Neem contact met ons op!