Agroforestry Nederland | Voederbomen en Multifunctioneel Landgebruik
280
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-280,page-child,parent-pageid-102,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-5.9,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Voederbomen en Multifunctioneel Landgebruik

Doel

Via voorbeelden in de praktijk, de inpasbaarheid van bomen op landbouwbedrijven testen en de resultaten breed communiceren. In het project hebben we gewerkt aan de volgende aspecten die belangrijk zijn bij de introductie van bomen op landbouwbedrijven: teelt, voederwaarde, mechanisatie en verwerking,  energieopwekking, regelgeving, milieu, landschap en biodiversiteit.

Aanpak
Op een viertal melkvee- en geitenbedrijven zijn testsites aangelegd waar ervaring is opgedaan met de aanplant, beheer en inpassing van bomen. Aan de hand van excursies naar Engeland en Vlaanderen is kennis over bomen op het landbouwbedrijf uitgewisseld. Aanvullend onderzoek aan de hand van wetenschappelijke literatuur en veldonderzoek heeft ook bijgedragen aan het vergaren van kennis over agroforestry.

Resultaten

Alle praktijkervaringen over de aanplant, beheer en inpassing van bomen op het landbouwbedrijf zijn gebundeld in de brochure Voederbomen in de Landbouw. Deze is te bestellen en te downloaden bij het Louis Bolk Instituut. Een online database geeft overzicht over de voederwaarden van bladeren en twijgen.

Download de brochure Voederbomen in de Landbouw

Bezoek de website van Voederbomen en Multifunctioneel Landgebruik voor meer informatie.

Bomen en veehouderij gaan prima samen

  • Bladeren zitten vol mineralen en sporeelementen
  • Bomen bieden beschutting tegen hitte, wind en koude
  • Bomen leggen koolstof vast in het hout en de wortels
  • Bomen inpassen op het bedrijf
  • Schuilplaats voor vogels en insecten
  • Bomen als alternatieve energiebron op het bedrijf

 

bezoek de website

Voederbomen en Multifunctioneel Landgebruik  (2011-2014) werd begeleid door het Louis Bolk Instituut en  Overlegplatform Duinboeren.

Contactpersonen: Nick van Eekeren en Mark Vonk

Meer weten over agroforestry? Neem contact met ons op!